1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Ultimele noutăţi

 • Prof.univ.dr.Adrian Cotirleţ - Doctor Honoris Causa

  Adrian Cotirlet-doctor honoris causaProf.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, a primit, intr-un cadru festiv, in prezenta unor personalitati de seama ale Bacaului, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii George Bacovia. Ziua de ieri a fost una deosebit de frumoasa, dupa cum el insusi a declarat, emotionanta si plina de aprecieri pentru prof.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti.

 • Ziua Vânătorilor de munte la a VIII-a ediţie

  Ziua Vanatorilor de munte - editia VIII 0103Aceasta manifestare cuprinde si o defilare a Batalionului 22 Vânatori de Munte “Ciresoaia” din Sfântu Gheorghe, la care se vor alatura si elevii Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare din Târgu Ocna. La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Scoala Militară de Schiori din Bucuresti să fie transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte", organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanti.

 • Pe viitor e posibil ca oneştenii să aibe patroni chinezi.

  Huawei Logo-300x300Gigantul mondial în telecomunicaţii Huawei vrea să deschidă o fabrică de echipamente * a doua investiţie ar fi un parc eolian * deocamdată au fost purtate doar discuţii de principiu, dar Primăria speră că promisiunile vor fi materializate.

 • Doi fraţi din Dofteana acuzaţi de crimă.

  crimaFapta s-a petrecut intr-una din noptile trecute in fata unui bar din comuna Dofteana. Nicusor A. (27 ani) si fratele sau, Mihai A. (34 ani), s-au luat la cearta cu un consatean in varsta de 33 de ani.

Parcul dentrologic Dofteana

Scris de Mădălina Iorga

PDF Imprimare Email

Parcul dentrologicUn loc de vis unde speciile rare de lemnoase în special răşinoase îţi încântă privirea, îţi liniştesc sufletul... Am pornit cu paşi domoli pe cărarea care purcede parcul am descoperit frumuseţea acestui loc, unde peste 600 de specii de arbori dau un farmec aparte locului. Am aflat că parcul dendrologic Dofteana este creatatia unuia dintre cei mai mari şi mai pasionaţi silvicultori, Iuliu Moldovan, care a sădit lângă fiecare puiet şi o bucăţică din sulfetul lui. Originar din Arad, Iuliu Moldovan a lucrat ca şef de ocol silvic în Slovacia, apoi ca inspector în inspecţia de stat a Imperiului Austro-Ungar din Viena, însă a trecut ilegal în România şi şi-a continuat pasiunea aici. Pentru că era un prieten al familiei Brătianu şi pentru că această familie domina politica românească a timpului, Moldovan a venit împreună cu ei la Dofteana, unde brătienii au cumpărat teren şi pădure şi i-au asigurat silvicultorului fondurile necesare pentru constituirea unui parc dendrologic. După cum spun bătrânii de aici Iuliu Moldova a murit chiar în mijlocul parcului în 1936, dar el trăieşte prin aceste minunăţii ale naturii. Parcul a avut de suferit imediat după 23 august 1944, când sătenii, instigaţi de bolşevici, au distrus o bună parte din parc, clădirile existente şi arhiva.

Parcul dentrologic 1După 1947 s-a început refacerea parcului şi s-a continuat cercetarea speciilor forestiere. În acest parc există solarii şi pepiniere în care se produc anual, aproximativ 300 000 puieţi pentru a fi plantaţi în mai multe judeţe. Parcul este înregistrat ca obiectiv ocrotit şi de Academia Romană şi se află, în prezent, în Programul de cercetare şi protecţie al acesteia. Parcul se află în perimetrul rezervaţiei naturale Munţii Nemira, pe care Academia a declarat-o în anul 2000 rezervaţie naturală. La Dofteana-Haghiac, natura încă este la ea acasă în toată splendoare ei şi de asta m-am convins!

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi55
mod_vvisit_counterIeri0
mod_vvisit_counterSăptămâna asta55
mod_vvisit_counterSăptămâna trecută0
mod_vvisit_counterLuna asta55
mod_vvisit_counterLuna trecută0
mod_vvisit_counterTotal297259