1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Ultimele noutăţi

  • Prof.univ.dr.Adrian Cotirleţ - Doctor Honoris Causa

    Adrian Cotirlet-doctor honoris causaProf.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, a primit, intr-un cadru festiv, in prezenta unor personalitati de seama ale Bacaului, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii George Bacovia. Ziua de ieri a fost una deosebit de frumoasa, dupa cum el insusi a declarat, emotionanta si plina de aprecieri pentru prof.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti.

  • Ziua Vânătorilor de munte la a VIII-a ediţie

    Ziua Vanatorilor de munte - editia VIII 0103Aceasta manifestare cuprinde si o defilare a Batalionului 22 Vânatori de Munte “Ciresoaia” din Sfântu Gheorghe, la care se vor alatura si elevii Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare din Târgu Ocna. La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Scoala Militară de Schiori din Bucuresti să fie transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte", organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanti.

  • Pe viitor e posibil ca oneştenii să aibe patroni chinezi.

    Huawei Logo-300x300Gigantul mondial în telecomunicaţii Huawei vrea să deschidă o fabrică de echipamente * a doua investiţie ar fi un parc eolian * deocamdată au fost purtate doar discuţii de principiu, dar Primăria speră că promisiunile vor fi materializate.

  • Doi fraţi din Dofteana acuzaţi de crimă.

    crimaFapta s-a petrecut intr-una din noptile trecute in fata unui bar din comuna Dofteana. Nicusor A. (27 ani) si fratele sau, Mihai A. (34 ani), s-au luat la cearta cu un consatean in varsta de 33 de ani.

Castelul Ghika din Dofteana

Scris de Mădălina Iorga

PDF Imprimare Email

Castelul Ghica‘’Acestea sunt monumentele noastre istorice...atat de pline de valoare materiala si de sens istoric,cu incunjurimile lor devastate, cu cuprinsul lor pustiit, cu patina veacurilor asternuta pe fiecare, atat de variate si originale in ceea ce priveste tipurile lor. Unde le veti vedea, sa le recunoasteti, sa le respectati si sa le ridicati, daca aveti puterea, din ruina si parasirea lor’’      

Nicolae Iorga

 

 Castelul Ghika de la Dofteana

Castelul GhicaSituat de-a lungul Văii Trotusului, Castelul Ghika de la Dofteana a fost construit în stil romantic la graniţa dintre secolele XIX şi XX. Construcţia a fost proiectată ca un castel de vânătoare pentru familia Ghika şi pentru ridicarea sa, a fost adus un arhitect italian şi materiale de construcţii din străinătate, printre care şi marmură de Cărară. În ultimii 70-80 de ani, construcţia a supravieţuit celor două războaie mondiale şi unui incendiu devastator. Între anii 1941-1944, în castelul de la Dofteana a fost stabilit Comandamentul armatei germane a Wehrmachtului pentru ca mai târziu să fie devastată de armata sovietică. Din 1945, Castelul a intrat în proprietatea statului şi toate bunurile de valoare rămase întregi au fost irosite. În prezent, castelul a fost vândut de primăria Dofteana unui investitor, care a demarat lucrări de restaurare. Din nefericire, blestemul pus pe seama castelului s-a manifestat din nou. Un incendiu cumplit a dezafectat imobilul şi l-a descurajat pe proprietar. Construcţia impresionează cu atât mai mult vizitatorii cu cât a fost un martor tăcut al atâtor evenimente dramatice. Devastat de oameni şi de foc, somptuoasa clădire din marmură şi cărămidă roşie a rămas dreaptă în faţa destinului său nefericit. Merită să vizitezi domeniul Ghika de la Dofteana. În decorul verde intens al copacilor seculari, o să descoperi o clădire încântătoare căreia trecutul tumultos nu i-a ştirbit din farmec ci i-a dat aura aceea de fascinaţie.

Foto: Radu George Hazaparu

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi114
mod_vvisit_counterIeri0
mod_vvisit_counterSăptămâna asta114
mod_vvisit_counterSăptămâna trecută0
mod_vvisit_counterLuna asta114
mod_vvisit_counterLuna trecută0
mod_vvisit_counterTotal297318