1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Ultimele noutăţi

  • Prof.univ.dr.Adrian Cotirleţ - Doctor Honoris Causa

    Adrian Cotirlet-doctor honoris causaProf.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, a primit, intr-un cadru festiv, in prezenta unor personalitati de seama ale Bacaului, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii George Bacovia. Ziua de ieri a fost una deosebit de frumoasa, dupa cum el insusi a declarat, emotionanta si plina de aprecieri pentru prof.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti.

  • Ziua Vânătorilor de munte la a VIII-a ediţie

    Ziua Vanatorilor de munte - editia VIII 0103Aceasta manifestare cuprinde si o defilare a Batalionului 22 Vânatori de Munte “Ciresoaia” din Sfântu Gheorghe, la care se vor alatura si elevii Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare din Târgu Ocna. La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Scoala Militară de Schiori din Bucuresti să fie transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte", organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanti.

  • Pe viitor e posibil ca oneştenii să aibe patroni chinezi.

    Huawei Logo-300x300Gigantul mondial în telecomunicaţii Huawei vrea să deschidă o fabrică de echipamente * a doua investiţie ar fi un parc eolian * deocamdată au fost purtate doar discuţii de principiu, dar Primăria speră că promisiunile vor fi materializate.

  • Doi fraţi din Dofteana acuzaţi de crimă.

    crimaFapta s-a petrecut intr-una din noptile trecute in fata unui bar din comuna Dofteana. Nicusor A. (27 ani) si fratele sau, Mihai A. (34 ani), s-au luat la cearta cu un consatean in varsta de 33 de ani.

Viaductul de la Caraclău

Marţi, 23 Octombrie 2012 00:00

Scris de Daniel Popa

Viaductul de la Caraclau

Finalizat pe 18 octombrie 1897, tronsonul de cale ferată Ghimeș – Miercurea Ciuc a împlinit 115 ani. El a fost construit la mulți ani după ce, în 1873, calea ferată austro-ungară ajungea la Brașov, în conformitate cu programul de construcții al căilor ferate din Transilvania și după ce, în octombrie 1891, se lega Brașovul de Sfântu Gheorghe (județul Treiscaune, pe atunci).
“Framintarile politice pentru reimpartirea Europei – scria un veteran al cailor ferate romane, Dan Dragos Aldea – au întîrziat extinderea rețelei de căi ferate”. Legătura porțiunii de cale feratăâ Miercurea Ciuc – Ghimeș cu tronsonul Ghimeș – Comănești s-a făcut doar pe 6 aprilie 1899, după terminarea tunelelor Salina și Goioasa. Aceasta a permis și legătura pe calea ferată între Ardeal și Regatul României prin Pasul Ghimeș.
In imagine, viaductul de la Caracău
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi171
mod_vvisit_counterIeri0
mod_vvisit_counterSăptămâna asta171
mod_vvisit_counterSăptămâna trecută0
mod_vvisit_counterLuna asta171
mod_vvisit_counterLuna trecută0
mod_vvisit_counterTotal297375