1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Ultimele noutăţi

 • Prof.univ.dr.Adrian Cotirleţ - Doctor Honoris Causa

  Adrian Cotirlet-doctor honoris causaProf.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, a primit, intr-un cadru festiv, in prezenta unor personalitati de seama ale Bacaului, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii George Bacovia. Ziua de ieri a fost una deosebit de frumoasa, dupa cum el insusi a declarat, emotionanta si plina de aprecieri pentru prof.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti.

 • Ziua Vânătorilor de munte la a VIII-a ediţie

  Ziua Vanatorilor de munte - editia VIII 0103Aceasta manifestare cuprinde si o defilare a Batalionului 22 Vânatori de Munte “Ciresoaia” din Sfântu Gheorghe, la care se vor alatura si elevii Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare din Târgu Ocna. La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Scoala Militară de Schiori din Bucuresti să fie transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte", organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanti.

 • Pe viitor e posibil ca oneştenii să aibe patroni chinezi.

  Huawei Logo-300x300Gigantul mondial în telecomunicaţii Huawei vrea să deschidă o fabrică de echipamente * a doua investiţie ar fi un parc eolian * deocamdată au fost purtate doar discuţii de principiu, dar Primăria speră că promisiunile vor fi materializate.

 • Doi fraţi din Dofteana acuzaţi de crimă.

  crimaFapta s-a petrecut intr-una din noptile trecute in fata unui bar din comuna Dofteana. Nicusor A. (27 ani) si fratele sau, Mihai A. (34 ani), s-au luat la cearta cu un consatean in varsta de 33 de ani.

Monument ridicat la Palanca

Duminică, 11 Noiembrie 2012 16:24

Scris de Daniel Popa

Monumentul a fost ridicat langa monumentul dedicat eroilor rusi, cu sprijinul financiar al deputatului Iulian Iancu si al Fundatiei „Gandul aprins“. Un merit deosebit revine si Cultului Eroilor Bacau si reprezentantilor Ministerului Apararii Nationale, activi sau in rezerva.

 

Evenimentul dezvelirii monumentului dedicat lui Emil Rebreanu a adunat laolalta, politicieni bacauani de prim rang, reprezentanti ai Guvernului, ai diferitelor ministere, ai Bisericii Ortodoxe Romane dar si ai Bisericii Romano Catolice. Au fost in mijlocul oamenilor din Palanca, langa Garda de Onoare a Garnizoanei Bacau si  echipajele de jandarmi, deputatul bacauan Viorel Hrebenciuc, presedintele PSD Bacau, deputatul Iulian Iancu sau muzicianul Damian Draghici, candidat pentru Senatul Romaniei. Totodata, au fost prezenti la eveniment si prefectul Claudiu Serban, presedintele Judetului Bacau, Dragos Benea, dar si primarul comunei Palanca, Adrian Palistan. Nu au lipsit nici PS Ioachim Bacauanul, episcop vicar al Episcopiei Romanului si Bacaului, dar nici PS Ioan Selejean, Episcopul Harghitei si Covasnei.

Intreaga ceremonie a fost prezidata de colonelul, in rezerva, Paul Valerian Timofte, de la Cultului Eroilor din Bacau, care a fost insotit de membrii asociatiilor veteranilor de razboi.

veterani-de-razboi-255x169In ciuda frigului de afara, satenii din Palanca s-au adunat la cea mai mare desfasurare de forte si oficialitati din ultimii ani. Eroul Emil Rebreanu, care a fost spanzurat in Razboi, a primit, inca odata, omagiile ce i se cuvin.

Ceremonia a inceput cu o slujba religioasa, urmata de discursurile politicienilor, militarilor si ai reprezentantilor ministerelor Culturii si al Apararii Nationale. Secretarul de Stat MapN, Dan Tataru, a inmanat mai multe distinctii celor prezenti. Unul dintre momentele cu adevarat veritabile a fost premierea unor veterani de razboi, care se apropie de 100 de ani.

Emil Rebreanu a fost fratele romancierului si dramaturgului roman Liviu Rebreanu. In Primul Razboi Mondial a luptat pe mai multe fronturi ale Imperiului Austro-Ungar. In noaptea de 12 spre 13 mai a fost prins cand vroia sa treaca granita, care era si linia frontului, care trecea intre Palanca si Ghimes (Harhita). A fost condamnat la moarte pentru dezertare si spionaj si a fost spanzurat in mijlocul codrilor din Palanca, acolo unde fratele Liviu Rebreanu a imaginat „Padurea Spanzuratilor“.

 

 

Sursa: Ziaruldegarda

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi68
mod_vvisit_counterIeri0
mod_vvisit_counterSăptămâna asta68
mod_vvisit_counterSăptămâna trecută0
mod_vvisit_counterLuna asta68
mod_vvisit_counterLuna trecută0
mod_vvisit_counterTotal297272