1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Ultimele noutăţi

  • Prof.univ.dr.Adrian Cotirleţ - Doctor Honoris Causa

    Adrian Cotirlet-doctor honoris causaProf.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, a primit, intr-un cadru festiv, in prezenta unor personalitati de seama ale Bacaului, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii George Bacovia. Ziua de ieri a fost una deosebit de frumoasa, dupa cum el insusi a declarat, emotionanta si plina de aprecieri pentru prof.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti.

  • Ziua Vânătorilor de munte la a VIII-a ediţie

    Ziua Vanatorilor de munte - editia VIII 0103Aceasta manifestare cuprinde si o defilare a Batalionului 22 Vânatori de Munte “Ciresoaia” din Sfântu Gheorghe, la care se vor alatura si elevii Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare din Târgu Ocna. La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Scoala Militară de Schiori din Bucuresti să fie transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte", organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanti.

  • Pe viitor e posibil ca oneştenii să aibe patroni chinezi.

    Huawei Logo-300x300Gigantul mondial în telecomunicaţii Huawei vrea să deschidă o fabrică de echipamente * a doua investiţie ar fi un parc eolian * deocamdată au fost purtate doar discuţii de principiu, dar Primăria speră că promisiunile vor fi materializate.

  • Doi fraţi din Dofteana acuzaţi de crimă.

    crimaFapta s-a petrecut intr-una din noptile trecute in fata unui bar din comuna Dofteana. Nicusor A. (27 ani) si fratele sau, Mihai A. (34 ani), s-au luat la cearta cu un consatean in varsta de 33 de ani.

Datini şi obiceiuri de iarnă pe Valea Trotuşului

Miercuri, 24 Octombrie 2012 14:41

Scris de Daniel Popa

obiceiuri de iarnaLa sfârsitul fiecarui an, între Craciun si Anul Nou, orasele Comanesti si Bacau, dar si multe sate, gazduiesc festivaluri de datini populare. Mii de bacauani si turisti vin sa vada jocurile cu masti în care se întrec cete de tineri din localitatile judetului Bacau si din alte judete ale Moldovei, cete care joaca Ursul, Caiutii, Capra or Dansul cerbilor. Colindatorii poarta masti traditionale - multe confectionate de mesteri care au pastrat traditia prelucrarii pielii si a blanii, iar multe momente ironizeaza personaje realemedicul, politistul, jandarmul, vânatorul etc.

Dansul ursului, cel mai renumit in zona etnografica a Trotusului, evoca regenerarea naturii, trecerea anotimpurilor. In dans, desfasurat în ropotele tobelor, ursul moare, apoi reinvie - o evocare a puterii acestui animal, a capacitatii sale de a trece peste iarna grea pentru a anunta primavara. Cele mai vestite cete de Ursi sunt în Dărmăneşti, Asău si Doftana. 

Jocul caiutilor evoca tineretea si fertilitatea. In vechime, calul era considerat o pavaza contra duhurilor rele, aparator al gospodariilor si bisericilor. In zilele noastre dansul impresioneaza prin agilitatea interpretilor.

Jocul caprei, la origine un dans al fertilitatii, astazi binedispune publicul. Turma caprelor (ele joaca de multe ori gârbovite, în cerc) este mânata de un cioban, care are urari pline de haz, insotite de cantecul fluierasilor.

Aceste jocuri traditionale pot fi admirate în Bacau la Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna, organizat imediat dupa Craciun de Ansamblul Folcloric Busuiocul din Bacau, festival care va ajunge, în 2012, la cea de-a 47-a editie. De asemenea, la Comanesti (57 km de Bacau) are loc Festivalul de datini si obiceiuri stramosesti tinut, cel mai adesea, chiar in ajunul Anului Nou, dupa evenimentul de amploare organizat la Bacau.

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi184
mod_vvisit_counterIeri0
mod_vvisit_counterSăptămâna asta184
mod_vvisit_counterSăptămâna trecută0
mod_vvisit_counterLuna asta184
mod_vvisit_counterLuna trecută0
mod_vvisit_counterTotal297388