1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Ultimele noutăţi

 • Prof.univ.dr.Adrian Cotirleţ - Doctor Honoris Causa

  Adrian Cotirlet-doctor honoris causaProf.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, a primit, intr-un cadru festiv, in prezenta unor personalitati de seama ale Bacaului, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii George Bacovia. Ziua de ieri a fost una deosebit de frumoasa, dupa cum el insusi a declarat, emotionanta si plina de aprecieri pentru prof.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti.

 • Ziua Vânătorilor de munte la a VIII-a ediţie

  Ziua Vanatorilor de munte - editia VIII 0103Aceasta manifestare cuprinde si o defilare a Batalionului 22 Vânatori de Munte “Ciresoaia” din Sfântu Gheorghe, la care se vor alatura si elevii Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare din Târgu Ocna. La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Scoala Militară de Schiori din Bucuresti să fie transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte", organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanti.

 • Pe viitor e posibil ca oneştenii să aibe patroni chinezi.

  Huawei Logo-300x300Gigantul mondial în telecomunicaţii Huawei vrea să deschidă o fabrică de echipamente * a doua investiţie ar fi un parc eolian * deocamdată au fost purtate doar discuţii de principiu, dar Primăria speră că promisiunile vor fi materializate.

 • Doi fraţi din Dofteana acuzaţi de crimă.

  crimaFapta s-a petrecut intr-una din noptile trecute in fata unui bar din comuna Dofteana. Nicusor A. (27 ani) si fratele sau, Mihai A. (34 ani), s-au luat la cearta cu un consatean in varsta de 33 de ani.

Dofteana

Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 16:12

Scris de Daniel Popa

Comuna Dofteana este una dintre cele mai vechi asezari rurale din zona bazinului raului Trotus si nu numai, existenta ei fiind dovedida inca inainte de formarea statului feudal independent al Moldovei. Existenta asezarii este atestata de unele documente aflate prin arhivele statului. Din o parte din aceste documente rezulta ca prima aşezare pe teritoriul comunei Dofteana ar data din 1436, an in care domnitorul Moldovei, Ştefăniţă, a donat sfetnicului Babor Plopescu 6 sate pe Trotuş şi Tazlău, printre care şi satul Dohtana. Intr-un alt document datand din 21 septembrie 1486, de la Suceava, se atesta faptul ca Stefan cel Mare confirma lui Ioan Ulan a treia parte din satul Dohtana de pe Trotuş, parte ce a fost vândut acestuia de către Cerna, fiica lui Balea Plopescu pentru 70 de zloţi tătărăşti.
   Denumirea Dohtana data comunei  vine de la ocupaţia oamenilor locului de a prepara din coaja de mesteacăn de la locul numit astăzi Dohotar, o unsoare denumita dohot, pe care oamenii o foloseau la ungerea osiilor de lemn la căruţe, iar mai târziu această unsoare era folosita de cizmari.
   In perioada 1772–1774 apar satele răzeşeşti Dofteana şi Larga, conform unor recensaminte efectuate in acea perioada.
   În anul 1832 satele Dofteana, Larga şi Cucuieţi făceau parte din moşia vistiernicului Ghika. In 1872 Nicolae Ghika mosteneste zona Dofteana şi Beleghet, dupa o imparteala la cinci mostenitori a unui vast teritoriu cuprins intre Dofteana si Palanca.
   
   Prima menţiune despre existenţa petrolului în această zonă a Moldovei apare într-un document din 4 octombrie 1440 dat de Ilie şi Ştefan Vodă, fiii lui Alexandru cel Bun.Comuna este situata in zona de confluenta dintre raurile Dofteana si Trotus, intr-un cadru geografic deosebit. Este una din asezarile vechi de pe Valea Trotusului, fiind atestata documentar inca din anul 1436, printr-un document prin care domnitorul Stefanita a donat sfetnicului Babor Plopescu 6 sate pe Trotuş şi Tazlău, unul din aceste sate fiind si satul Dofteana, numit Dohtana in acea perioada.

Despre istoricul comunei, despre geografie, administratie si alte puncte de interes puteti citi in rubricile dedicate.

Satele compunente ale comunei sunt :

 • Dofteana
  • populaţie : 3150 locuitori
  • suprafaţă : 339 ha
 • Cucuieţi
  • populaţie : 2410 locuitori
  • suprafaţă : 98 ha
 • Larga
  • populaţie : 1343 locuitori
  • suprafaţă : 94,15 ha
 • Ştefan Vodă
  • populaţie : 1188 locuitori
  • suprafaţă : 89 ha
 • Hăghiac
  • populaţie : 1601 locuitori
  • suprafaţă : 146 ha
 • Bogata
  • populaţie : 859 locuitori
  • suprafaţă : 49,75 ha
 • Seaca
  • populaţie : 618 locuitori
  • suprafaţă : 34 ha

Comuna Dofteana este situata la 46° 19' 0 N latitudine si 26° 31' 0 E longitudine, in judetul Bacau, la confluenta dintre raurile Dofteana si Trotus. Altitudinea specifica zonei este de 340m. Ca si cai de acces: drumul national DN... si calea ferata. Dofteana se invecineaza cu orasul Targu Ocna, comuna Darmanesti.

Clima
   Zona este caracterizata de un climat destul de bland, zona fiind protejata de imprejurimile mai inalte, veriile nefiind prea calduroase iar iernile blande.

Relief
   Comuna este amplasata in zona depresionara, relieful caracteristic zonei fiind cel de deal. La cativa kilometri de comuna se afla Muntii Nemira. De-a lungul raului Trotus se afla o lunca ingusta.

Retea hidrografica
   Comuna este strabatuta de la nord la sud de raul Trotus. Dinspre vest coboara raul Dofteana care se varsa in Trotus aproape de centru comunei. Mai inspre munte, raul Dofteana aduna apele mai multor paraie (Doftenita, Ciunget, Salarie, paraul Secii, etc) si izvoare.

Fauna
   Aproape de sat se gaseste fauna specifica dealurilor (iepuri, serpi, arici), in zona de padure, inspre munte : caprioare, mistreti, serpi, ursi, cerbi, lupi. Spre muntele Nemira se mai gasesc si vipere si rasi.

Flora
   Brad, molid, fag, arin, aluni, mesteceni, stejar, zonele de padure de conifere alterneaza cu cele de foioase si cu zonele de pasune.
   Tot in aceasta comuna se mai gasesc si Parcul Dendrologic Dofteana, parc ce constituie una dintre cele mai valoroase colectii de arbori si arbusti din tara, aflat in prezent in grija Romsilva.
   Tot de referinta pentru comuna mai este si rezervatia de Arini.

Sursa: Dofteana

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi108
mod_vvisit_counterIeri0
mod_vvisit_counterSăptămâna asta108
mod_vvisit_counterSăptămâna trecută0
mod_vvisit_counterLuna asta108
mod_vvisit_counterLuna trecută0
mod_vvisit_counterTotal297312