1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Ultimele noutăţi

 • Prof.univ.dr.Adrian Cotirleţ - Doctor Honoris Causa

  Adrian Cotirlet-doctor honoris causaProf.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, a primit, intr-un cadru festiv, in prezenta unor personalitati de seama ale Bacaului, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii George Bacovia. Ziua de ieri a fost una deosebit de frumoasa, dupa cum el insusi a declarat, emotionanta si plina de aprecieri pentru prof.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti.

 • Ziua Vânătorilor de munte la a VIII-a ediţie

  Ziua Vanatorilor de munte - editia VIII 0103Aceasta manifestare cuprinde si o defilare a Batalionului 22 Vânatori de Munte “Ciresoaia” din Sfântu Gheorghe, la care se vor alatura si elevii Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare din Târgu Ocna. La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Scoala Militară de Schiori din Bucuresti să fie transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte", organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanti.

 • Pe viitor e posibil ca oneştenii să aibe patroni chinezi.

  Huawei Logo-300x300Gigantul mondial în telecomunicaţii Huawei vrea să deschidă o fabrică de echipamente * a doua investiţie ar fi un parc eolian * deocamdată au fost purtate doar discuţii de principiu, dar Primăria speră că promisiunile vor fi materializate.

 • Doi fraţi din Dofteana acuzaţi de crimă.

  crimaFapta s-a petrecut intr-una din noptile trecute in fata unui bar din comuna Dofteana. Nicusor A. (27 ani) si fratele sau, Mihai A. (34 ani), s-au luat la cearta cu un consatean in varsta de 33 de ani.

Cireşoaia

Miercuri, 24 Octombrie 2012 15:08

Scris de Daniel Popa

Ciresoaia-vecheVECHIMEA - Inceputul localitatii Ciresoaia coboara in urma cu 160 de ani. La inceputul veacului al XIX-lea, valea Slanicului era nelocuita, acoperita cu paduri seculare. Satele de pe aceasta vale au aparut in urma descoperirii apelor minerale in 1801.

DENUMIREA - Initial, localitatea a purtat numele Slanic, mai tarziu cand acest nume a fost rezervat statiunii balneare, s-a numit Sf. Ana, careia i-a fost dedicata, biserica. Ulterior, s-a numit Satu-Nou-Bai, si apoi Satul Biserica. Dupa ultima organizare administrativa a Judetului Bacau, localitatea a primit numele de Ciresoaia dupa numele masivului muntos de alaturi, fost teatru de razboi intre anii 1916-1918.

POPULATIA - Locuitorii provin din localitatile invecinate, in special Tg-Trotus si Oituz, multi sunt proveniti si din Transilvania: cei mai multi de origine secuiasca. Ocupatia initiala a fost de cioplitori de piatra, ulterior, in buna parte s-au angajat in domeniul petrolier si in mina de sare de la Tg-Ocna, in timp ce femeile lucrau in statiune.

BISERICA - Prima biserica a fost construita din piatra in 1841: lucrarile au durat 75 de ani pana in 1916, cand biserica a fost distrusa de vitregiile razboiului impreuna cu casa de langa biserica. Timp de 30 de ani serviciile religioase s-au tinut intr-o sala amenajata din casa ce se construise pentru dascal. In 1922 s-a inceput construirea bisericii noi, lucrari care s-au finalizat in 1946 sub conducerea preotului Anton Talmacel, paroh de Tg-Trotus. Multa vreme comunitatea catolica din Ciresoaia a fost filiala a parohiei Oituz, mai apoi acelei din Tg-Trotus, pana in 1968 cand a fost declarata parohie independenta. Primul paroh a fost Pr. Stefan Erdes, care a reinnoit biserica in interior. Intre timp, biserica devenind neincapatoare, a suferit noi transformari, in sensul ca a fost marita inca odata, lucrari conduse de Pr. Paroh Paulet Iosif. Aceste lucrari au fost finalizate 3 ani mai tarziu si comunitatea catolica Ciresoaia se poate mandri cu acest nou lacas de cult, un adevarat simbol al localitatii.

Sursa: Ciresoaia

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi87
mod_vvisit_counterIeri0
mod_vvisit_counterSăptămâna asta87
mod_vvisit_counterSăptămâna trecută0
mod_vvisit_counterLuna asta87
mod_vvisit_counterLuna trecută0
mod_vvisit_counterTotal297291