1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Ultimele noutăţi

 • Prof.univ.dr.Adrian Cotirleţ - Doctor Honoris Causa

  Adrian Cotirlet-doctor honoris causaProf.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, a primit, intr-un cadru festiv, in prezenta unor personalitati de seama ale Bacaului, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii George Bacovia. Ziua de ieri a fost una deosebit de frumoasa, dupa cum el insusi a declarat, emotionanta si plina de aprecieri pentru prof.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti.

 • Ziua Vânătorilor de munte la a VIII-a ediţie

  Ziua Vanatorilor de munte - editia VIII 0103Aceasta manifestare cuprinde si o defilare a Batalionului 22 Vânatori de Munte “Ciresoaia” din Sfântu Gheorghe, la care se vor alatura si elevii Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare din Târgu Ocna. La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Scoala Militară de Schiori din Bucuresti să fie transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte", organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanti.

 • Pe viitor e posibil ca oneştenii să aibe patroni chinezi.

  Huawei Logo-300x300Gigantul mondial în telecomunicaţii Huawei vrea să deschidă o fabrică de echipamente * a doua investiţie ar fi un parc eolian * deocamdată au fost purtate doar discuţii de principiu, dar Primăria speră că promisiunile vor fi materializate.

 • Doi fraţi din Dofteana acuzaţi de crimă.

  crimaFapta s-a petrecut intr-una din noptile trecute in fata unui bar din comuna Dofteana. Nicusor A. (27 ani) si fratele sau, Mihai A. (34 ani), s-au luat la cearta cu un consatean in varsta de 33 de ani.

Agăş

Miercuri, 24 Octombrie 2012 13:57

Scris de Daniel Popa

Comuna Agas face parte din zona de dezvoltare Nord-Est. Orasele cele mai apropiate sunt: Comanesti la 20km, Onesti la 55km si Miercurea Ciuc (judetul Harghita)la 65 km.

Comuna Agas este situata la altitudinea de 560 m.

Majoritatea suprafetelor sunt deluroase, acoperite cu paduri in proportie de peste 50%, iar diferenta este reprezentata de pajisti naturale, numai o mica parte este suprafata plana, care se preteaza culturilor agricole.

cultura bacau biserica din agasMuntii Ciucului, asezati pe partea dreapta a râului Trotus, pe teritoriul comunei Agas, sunt strabatuti de mai multe culmi dintre care cele mai importante sunt: Carunta 1517m, Feltuian 863m, Feltuienas 1233m, Grohotis 785m, Cristes 1385m. Muntii Tarcaului sunt situati pe partea stânga a râului Trotus si sunt formati din culmi ca: Muncel 1233m, Agas 700m, Dracoiu 700m. Atât muntii Ciucului cât si Tarcaului sunt formati in special din gresie de Tarcau si prundisuri. Calitatea solurilor este slaba. in zona predomina podzolurile acide. in aceasta zona nu s-au efectuat studii pedologice si agrochimice.

Temperatura medie este cuprinsa intre 4ş-6ş C. Temperaturile extreme inregistrate in aceasta zona, variaza intre 38ş in luna iulie, iar in timpul iernii, temperatura poate cobori pâna la -27ş C. S-au inregistrat inundatii in anul 2005, la inceputul lunii august, când pârâul Agas a iesit din matca si a inundat o parte a satului Agas, ajungând in sosea unde au fost inundate curtile locuitorilor pe o distanta de aproximativ 2km. Inundatii au fost si pe cursul pâraului Dracoiu. Apa a rupt atunci peretele pâraului canalizat, inundând gospodariile locuitorilor. in anul 1991 au fost inundatii in satele Goioasa si Sulta, provocate de pâraiele Grohotis si Sulta.

Comuna Agas este strabatuta de DN 12 pe o distanta de 15km.

Initial, comuna Agas a fost sat component al comunei Brusturoasa, devenind comuna de sine statatoare in anul 1893. Actuala comuna Agas cuprinde si fosta comuna Goioasa care a fost infiintata in 1923 si alipita comunei Agas in 1968 după noua impartire administrativ-teritoriala. Tot in anul 1968 a fost alipit si satul Cosnea care a apartinut comunei Frumoasa, judetul Harghita.

Cea mai veche consemnare din aceasta zona s-a facut in anul 1757, martie 25, despre Schitul Cotumba, cand staretul manastirii Pahomie a scris zapisul de mana pentru vanzarea a 55 de prajini, curatura de arat. Prin cartea de danie din 20 iulie 1770 prin care Andrei si Toader Neculai dau schitului Cotumba partea lor din mosia Surdu.

Taranii din aceasta zona au participat la luptele din cele doua razboie mondiale. Marturie acestui lucru, stau monumentele ridicate la Cuchinis, Brusturoasa, monument ridicat in cinstea celor cazuti in primul razboi mondial, in imediata apropiere a Cetatii de granita, construita de Gheorghe Rakoczi al II-lea. Intre localitatile Ghimes si Palanca se afla mormantul lui Emil Rebreanu, fratele autorului romanului Padurea Spanzuratilor. La biserica Agas se afla un monument ridicat in cinstea eroilor cazuti in al doilea razboi mondial. Cetatenii din zona au luptat impotriva armatei austro-ungare, pentru apararea libertatii si intregirii neamului. Biserica din Agas a fost ridicata in anul 1910.

Obiective turistice:

    - Manastirea Diaconesti
    - Manastirea Cotumba
    - Cabana Sulta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi338
mod_vvisit_counterIeri0
mod_vvisit_counterSăptămâna asta338
mod_vvisit_counterSăptămâna trecută0
mod_vvisit_counterLuna asta338
mod_vvisit_counterLuna trecută0
mod_vvisit_counterTotal297542